top of page
  • Writer's picturebfluteblog

O flauti VIII (Različite vrste flauta)

Dobar dan dragi flutistički svijete,

na ovaj divan dan nastavljamo sa serijalom O flauti. Danas su nam "na tapetu" različite vrste flauta i njihove karakteristike (njih 13 koje sam odlučila izdvojiti, no nemojte misliti da su to sve).

Jako je široka tema, tako da odmah krećemo u nova saznanja.


Flauta je instrument koji je prisutan u svim dijelovima svijeta i ima poprilično bogatu povijest. Izrađivale su se od drva, kosti, bjelokosti, stakla, porculana, plastike, rezina, gline, metala i mnogih drugih materijala.

Već spomenute, 13 flauta koje su nam današnja tema su: koncertna flauta, piccolo flauta, alt flauta, bas flauta, Es flauta – sopran flauta, irska flauta, plastična flauta, barokna flauta, Ney flauta, Peruvijanska glinena flauta - Okarina, Indijanska flauta, Quena i Bansuri.


Koncertna flauta / flauta in C



Koncertna flauta također je poznata kao poprečna flauta i najčešća je flauta koja se može čuti u modernim orkestrima. U prošlosti su se najčešće izrađivale od drveta, no danas su takve rijetke (iako u posljednjim desetljećima počinju dobivati ponovno na značaju), a danas se izrađuju od raznih legura u kojim prevladavaju srebro, zlato ili platina. Pripada obitelji drvenih flauta. Ova moderna flauta je metalna cijev duljine od 68 cm i promjera otvora od 1,09 cm. Zvuk se proizvodi puhanjem preko otvora za usta, aktivirajući zrak u cijevi. Najčešće je napravljena in C i stoga se ne transponira (za razliku od klarineta, ili flaute in Es). Ima raspon malo veći od 3 oktave (c1-c4; iako modernije flaute s b-foot nogom imaju raspon h-fis4). Prstomet prve oktave se prepuhuje u drugoj, dok treća i preostali dio četvrte oktave imaju zasebne prstomete za svaki ton. Jedan od glavnih izazova je kontrola zvuka, tako da je embouchure sastavni dio treninga flautista. Koncerta flauta izvrstan je izbor za početnike i nesumnjivo je instrument izbora za profesionalce. Prisutna je, ne samo u orkestrima, nego i u mnogim komornim, jazz, popularnim i bossa nova ansamblima.


Piccolo flauta



Piccolo je ugođen za cijelu jednu oktavu iznad koncertne flaute, tako da se transponira i partitura za piccolo napisana je za oktavu niže od visine zvuka. Također je otprilike polovica duljine koncertne flaute (oko 30 cm). Počeo se šire prihvaćati u kasnom 19. stoljeću, a skladatelji poput Mahlera i Straussa uključili su ga kao redovni instrument u orkestru. Do kraja 20. stoljeća instrument je učinio da se mnogi flautisti odluče za specijalizaciju piccolista, jer su mnogi skladatelji počeli komponirati složenije i izazovnije kompozicije. S oštrim i izrazito prodornim zvukom, ova flauta se naširoko koristi u repertoaru vojnih sastava i dijela klasične glazbe, između ostalih žanrova. Npr. piccolo ima izrazito važnu ulogu u Berliozovoj „Grand Symphonie funebre et triomphale“, skladanoj 1840. godine, izvorno za vojni orkestar koja uključuje jako rijetku flautu in F.


Alt flauta



Alt flauta, ugođena in G (čistu kvartu ispod koncertne flaute), izradio je T. Boehm 1854. godine kao novi instrument. Njezin mehanizam se neznatno razlikuje od koncertne flaute, a njezinu zvučnost je Boehm usporedio s francuskim rogom. Instrument je koji se mora transponirati a zvuči za kvartu više od napisanog. Ton joj je blag i zahtjeva izvrsnu snagu pluća kako bi se postigao posebno zvučan i širok rezultat. Specifična i melankolična boja privukla je nekoliko ključnih skladatelja 20. stoljeća kao što su Stravisky, Ravel i Holst, koji su joj dali važne uloge u paradigmatskim djelima (Posvećenje proljeća ili Daphnis et Chloe).


Bas flauta



Bas flauta je ugođena u C, oktavu ispod koncertne flaute. Drži se poprečno, s glavom savijenom unatrag u obliku slova U kako bi lakše dohvatili sviračeve usne. Neke flaute idu još niže, poput subbas flaute u G (oktava ispod alt flaute, ili jedan ton niže, u F) ili kontrabas flaute, koja je također jedan od rjeđih članova obitelji flauta. Kontrabas flauta je in C, dvije oktave ispod koncertne flaute. Zbog svoje velike veličine, ova svirala se drži okomito, s dva puta savijenom glavom kao slovo P kako bi se izbočina nadohvat ruke. Ravel, Stravinski i Šostakovič skladali su partiture za bas flaute, a različite su vrste korištene u avangardnoj glazbi i jazzu.


Es flauta / sopran flauta


  • nisam uspjela pronaći adekvatni prikaz instrumenta, iz razloga što su iznimno rijetke (vidjela sam samo jednu kroz godine proučavanja flaute)


Es flauta ili sopran flauta, jako je slična koncertnoj flauti po materijalu, načinu sviranja i zvuku. Njezina posebnost leži u tome što je intonacijski za tercu iznad koncertne flaute. U početku su ga koristili limeni orkestri kao zamjenu za E-klarinet. Njezi ton je slađi od zvuka konvencionalne flaute i mekši i odnosu na piccolo. Danas nije u širokoj upotrebi i teško će se pronaći u ansamblima uživo ili na snimkama.


Irska flauta



Irska flauta - u ovom konkretnom slučaju primjera bi moglo biti stotine. Mnoge različite kulture koristile su drvene frule. U ovom slučaju, fokusirala sam se na irsku flautu, jednu od najpopularnijih, uvedenu u Irsku tijekom 18. stoljeća, a od tada je njena popularnost prilično porasla. U osnovi je to poprečna flauta, a kao jedna od tradicionalnih flauta široko se koristi u tradicionalnoj glazbi Irske i Škotske. U svom najvišem registru ima zvuk sličan koncertnoj flauti, iako s manjom sposobnošću projiciranja zvuka.


Plastična flauta



Plastična flauta je najjeftinija i najčešća verzija obitelji plastičnih flauta. Idealne za djecu, budući da su izrađene od plastike, izdržljive su koliko i jeftine. I premda nema bogatstvo zvuka poput npr. koncertne flaute, idealan je izbor za one koji žele početi s puhačkim instrumentima, jer je vrlo lako proizvesti zvuk, za razliku od ostalih, gdje flauta izazov je sam po sebi. Iz različitih razloga, u posljednje vrijeme pojavilo se nekoliko glazbenika koji ga koriste, bilo u ansamblima vezanim uz suvremenu glazbu, bilo u popularnoj glazbi, popu i rocku.


Barokna flauta



Barokna flauta idealna je za one koje zanimaju Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel ili Georg Philipp Telemann. Podijeljene su u tri dijela: zglob glave, trup i nožni zglob. Zračni kanal je uži nego kod renesansnih modela. Polazeći od cilindričnog oblika na glavi, unutarnji provrt se znatno sužava kako se približava nozi. U današnjim kopijama ovih flauta, posljednje dvije rupe su obično dvostruke rupe kako bi se olakšalo sviranje kromatskih intervala. Međutim, većina originalnih sačuvanih instrumenata ima jednostruke rupe. Barokna flauta ima mekši i slađi zvuk od svojih prethodnika, prvenstveno zbog oblika i veličine unutarnjeg provrta te razlike u konstrukciji zračnog kanala.


Ney flauta



Ney flauta, vjerojatno jedna od najstarijih u obitelji flauta, široko se koristi u narodnoj glazbi Turske, Egipta i drugih zemalja Bliskog istoka. Također poznata kao "arapska frula", preteča je moderne frule i napravljena je na vrlo jednostavan način, sastoji se jednostavno od šupljeg cilindra s rupama za prste. Dok moderne Ney flaute mogu biti izrađene od metala ili plastike, u početku su bili izrađene od drva ili trske. Dok iskusan i iskusan svirač može doseći više od tri oktave, početnik obično može dosegnuti – uz malo truda – dvije pune oktave. Zvuk je jednostavan i manje kompaktan nego zvuk koncertne flaute.


Okarina ili Peruanska glinena flauta



Okarina ili Peruanska glinena flauta puhački je instrument koji se razlikuje od prethodno spomenutih flauta. Za razliku od drugih, konstrukcija peruanske glinene flaute je gotovo kružna i ima 8 rupa, i kukicu ispod za dodavanje žice za viseći instrument. Njegova glavna prednost je to što je izuzetno jednostavan za korištenje i izvrstan je dar za djecu od 7 i više godina.


Indijanska flauta



Indijanska flauta, prema legendi, je inspirirana rupama koje su djetlići napravili u granama drveća. Kada je vjetar puhao kroz te rupe, stvarao se prekrasan zvuk, a starosjedioci u regiji htjeli su ga ponoviti. Za razliku od sofisticiranijih flauta - i kao što bi se i očekivalo kada ih svrstamo među tradicionalne flaute - one su izrađene u jednom komadu (ne od glave, stopala, dijelova tijela itd.) od grana drveća i mljevene građe, i imaju rupe za sviraču da stave svoje prste. Također, nisu baš zahtjevne za sviranje, jer nema složenosti u njihovom udubljenju, već jednostavno puše u usni otvor frule. Zvuk im je čist i jednostavan, a tonovi su im posebno nestabilni, što im daje posebnu boju.


Quena



Quena, potječe iz andske regije Južne Amerike i koristila se za hvaljenje autohtonih božanstava. Uvelike je prikazana na slikama i crtežima napravljenim između 200. godine prije Krista i 600. godine nove ere, u peruanskim gradovima Nazca i Chimu. Njezina se upotreba može vidjeti u Peruu, Boliviji i Argentini. Uglavnom su izrađene od trske, iako su u početku bile izrađene od kondorovih kostiju, kamena ili gline. To je cjevasta flauta, vrlo jednostavna, po zvuku slična indijanskim flautama. Quena općenito ima sedam rupa: šest sprijeda i jednu straga, koja je prekrivena palcem. Smještena unutar skupine okomitih flauta, quena se u početku koristila za sviranje pentatonskih melodija. S vremenom se to također proširilo na dijatonske melodije i još mnogo toga. Quena se obično koristi u kombinaciji s raznim instrumentima kao što su charango, sicus i drugi.


Bansuri flauta



Bansuri flauta je visoka poprečna flauta porijeklom iz Indije, izrađena od jednog komada bambusa i sastoji se od šest ili sedam otvorenih rupa. To je glazbeni instrument vezan uz stočarsku i pastirsku tradiciju. Bansuri, s 14 inča (35,56 cm) kao tipičnom mjerom (postoje bansuri od cca. 60 cm), tradicionalno se koristio kao sopranski instrument, uglavnom kao 7 pratnja u laganim skladbama, uključujući filmsku glazbu. Iako se kasnije koristio u indijskoj klasičnoj i narodnoj glazbi, čut ćete da se često koristi u modernoj glazbi za meditaciju koju ćete pronaći u odjeljku 'new age' u glazbenim trgovinama.


U slučaju da vas zanima kako ove flaute zvuče, linkove na videa ćete pronaći na našim društvenim mrežama (Instagram i Facebook).


Nadam se da vam je tema bila zanimljiva, da ste naučili nešto novo ili barem osvježili svoje znanje. Ako postoji još neka flauta o kojoj želite znati, morate me samo kontaktirati i istražiti ćemo skupa.


To bi bilo sve za danas,

do čitanja,

vaša,

LB <3

4 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page