top of page
  • Writer's picturebfluteblog

O flauti VII (Klapne)


Dobar dan dragi flautistički svijete,

današnji post nam je nastavak serije O flauti, a današnja tema su nam klapne na flauti.

Da ne duljim uvod previše krećemo odmah na temu.


Postoje dvije vrste klapni za flautu: prekrivene klapne (njemački stil) i prstenaste klapne (francuski stil). Svaka vrsta ima svoje karakteristike.


Prekrivene klapne


Prekrivene klapne s off-set G klapnom


Budući da su čašice ključeva u obliku poklopca, tipke pravilno pokrivaju rupe, sprječavajuć zrak svirača/ce da izlazi. Obično je jednostavno pritisnuti klapne na flauti s prekrivenom klapnama na prirodan način, zahvaljujući uključivanju off-set mehanizma (G klapna kojom se upravlja prstenjakom lijeve ruke strši i poravnata je tako da odgovara duljini prsta.)

Flaute s njemačkim stilom klapni savršene su za početnike, posebno malene flautiste zbog veličine njihove ruke. Čak iz iskustva, i osobnog, i pegadoškog, mogu reći da maleni flautisti često nalize na problem s već spomenutim prstenjakom lijeve ruke (premalene ruke i prekratki prsti), taj problem eliminiraju flaute s prekrivenim klapnama. Ipak, postoje dobre i loše strane. Potencijalni problem je krivo postavljanje lijeve ruke odmah na početku, tako da je od velike važnosti pravilno postavljanje lijeve ruke, kako bi se sprječile ozljede i "izvježbavanje" krivog držanja flaute, koje kasnije može uzrokovati nelagodu pri prelasku (u slučaju prelaska) na francuski stil klapni.


Prstenaste klapne


Prstenaste klapne s in-line G klapnom


Budući da su čašice ključeva u obliku prstena, pravilno pokrivanje rupa zahtijeva tehniku. Međutim, budući da svirač može izravno osjetiti vibracije zraka na vrhovima prstiju, može kontrolirati suptilne nijanse zvuka. Također je privlačno da tehnike poput klizanja prstima dopuštaju značajnu slobodu mijenjanja visine tona. Dostupna je i tehnika glissanda, u kojoj se niz nota svira postupnim otvaranjem ključa. Iako svirale s prstenastim ključem obično imaju in-line konfiguraciju ključa (u kojoj su ključevi na glavnoj cijevi poredani u ravnoj liniji), dostupne su i offset flaute s prstenastim klapnama.


Osobno koristim flautu s francuskim stilom klapni, i offset G klapnom, koja je mi je kroz školovanje jako puno pomogla. No, za sljedeću flautu želim preći na flautu s francuskim stilom klapni,s in-line G klapnom, zbog veličine mojih ruku i pravilnijeg držanja flaute.


To bi bilo sve za danas,

do čitanja

vaša

LB <3

20 views0 comments
bottom of page