top of page
  • Writer's picturebfluteblog

Rasporedi

Dragi flautisti,

današnja tema nam je svima jako dobro poznata i mislim da nisam jedina koja nailazi na poteškoće s istim. Kao što možete naslutiti iz naslova, riječ je o balansiranju života i vježbanja.

Kao studentica koja radi uz studiranje, mogu reći da mo veliki dio vremena zauzima planiranje vježbanja s ostalim životom. Često nam se prioriteti pomiješaju pa se izgubimo u svakodnevnim rasporedima i obavezama.

Moj način nošenja s izgubljenošću u obavezama i rasporedima je pomno planiranje. Kao osoba koja ne voli rutinu, no potrebna mi je za normalno svakodnevno funkcioniranje, mogu reći da često se umorim i dođe do zamora. Iz tog razloga sam uvela dane koje ne isplaniram unaprijed i tako zadovoljim potrebu za spontanošću. No sada ćemo malo detaljnije u sami plan.

Znamo da nam mjesec ima 30 dana (uz iznimke), znamo i da nam tjedan ima 7 dana, a dan 24 sata. Znamo da nam je potrebno dovoljno sna i odmora. Svaka od tih komponenti varira od osobe do osobe. Moje je iskustvo da sam uvijek htjela više, više vježbati, učiti, biti s prijateljima i obitelji, trenirati i dr. Tako da sam pomalo zanemarila san i odmor. Sve se to kasnije "vratilo na naplatu".

Evo primjer, po mom mišljenju, ne funkcionalnog rasporeda;

Obaveze:

srednja škola, glazbena škola, trening, instrukcije, obitelj i prijatelj, odmor i san;

6 dana tjedan (radni dani) + 1 dan "odmora"

primjer rasporeda u danu (radni tjedan)

Buđenje i spremanje za dan ponavljanje za školu odlazak u školu škola (7 različitih predmeta dnevno) put kući ručak s obitelji put na autobus putovanje do glazbene škole (autobus) predavanja, satovi i probe u glazbenoj školi put do kuće (autobus) orkestar vježbanje put do kuće (pješačenje) učenje za školu spremanje za krevet san

te se ciklus ponavlja iz dana u dan. Mislim da je suvišno pisati vremenski okvir dana, jer se jasno vidi da je dan prepunjen. Uračunato je i vrijeme putovanja, zbog toga što su škole u dva grada, no mislim da je slična situacija i u većim gradovima. Takav tempo života je jako utjecao na moj život i uočila sam da je neodrživ, pa sam odlučila promijeniti neke stvari.

Sada, gledam stvari iz druge perspektive i prioritiziram neke druge stvari kao što su "self-care", san i druženje s bližnjima. Naravno to ne znači da zanemarujem svoje druge obaveze, samo znači da su prioriteti malo drugačiji. Sada moj raspored funkcionira na 8+8+8. Što znači da je 8 sati sna i odmora, 8 sati rada i 8 sati slobodnog vremena (treninzi, druženje s obitelji i prijateljima).

Nažalost, trenutno se ne osjećam dovoljno kompetentna da pričam o rasporedima djece koja su u školi, zbog toga što tu ima jako puno faktora, za koje nisam sigurna mogu li uračunati da bi napisala pristojan raspored. Samo bih htjela još jednom istaknuti da je jako važno da se pazi na zdravlje (metalno i fizičko) prije nego na škole i treninge.

Evo nekih primjera rasporeda u kojima bi malo lakše mogli pronaći sebe (studenti i odrasli).

Obaveze:

posao (ovisno u kojoj struci radite, ovo može biti i vrijeme za vježbanje ili obaveza vježbanja) vježbanje obitelj i prijatelji treninzi san i odmor

Raspored

buđenje i spremanje za dan trening vježbanje obitelj i prijatelji* (ručak s obitelji) posao san i odmor

Kod ovog rasporeda, možete primjetiti da je manje "natrpan" obavezama. Sada polušajte dodati vremenske okvire.

8+8+8

Dan započinjete sa prvih 8 sati, slobodnog vremena, gdje s bavite sobom (svojim vježbanjem, treninzima) i svojom obitelji i prijateljima. Zatim započinjete vrijeme kada radite. Fokusirate se na to što radite, tako da izvršite posao što bolje možete. Kada završite, završite i sve što do tada niste napravili, nije bilo u prioriteitma, i zapišite to da napravite sutra sve što možete Te završavate dan s posljednjih 8 sati, gdje je bitna vaša dobrobit, vaš odmor i san.

Naravno, ovaj raspored je okviran i prilagodite sebi vremeske okvire kako vama odgovara, no uračunajte vrijeme spavanja koliko vam je potrebno (svakoj osobi je drugačiji raspored spavanja), uračunajte vrijeme za sebe i svoje bližnje, prije nego što uračunate vrijeme u kojem radite ili vježbate. Ponekad, raspored neće biti ovakav, ponekad ćete morati raspodijeliti vrijeme rada i slobodnog vremena drugačije, kako bi stigli napraviti sve što se od vas zahtjeva ili što bi htjeli napraviti, no budite realistični. Umor, ne spavanje, pretjerana briga i pretjerani rad neće nas brže dovesti tamo gdje bi htjeli. Ustrajnost i dosljednost su te koje nas dovode do rezultata.

Nadam se da vam je ovaj tekst bio od koristi, imajte na umu da je napisan iz osobnog iskustva. Rado bih htjela čuti vaša iskustva i načine na koje ste riješili iste. Još uvijek i sama tražim način nošenja s balansiranja rasporeda, tako da bih rado primila neki pametni savjet.

Pazite na sebe, vjerujte u sebe i budite nježni sami prema sebi. Organizacija i ustrajost čine čuda.

Vaša,

LB

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Dragi flautisti/ce i drugi kolege, današnja tema bavi se mehanizmom flaute i svime što spada pod isto. Da ne duljim previše krenimo. Struktura i dijelovi flaute Flauta kao instrument napravljena je od

Dragi flautisti, nastavljamo sa serijom O flauti. Današnja tema je transformacija poprečne flaute i proces kako je došlo do današnje flaute (nastavak o današnjoj flauti u sljedećem blogu). U pokušajim

bottom of page