top of page
  • Writer's picturebfluteblog

O flauti VI (Materijali)

Zdravo dragi kolege i kolegice flautisti/ce,


Novi dan, novi post. Danas nam je na tapetu, nastavak našeg već dobro poznato ciklusa O flauti. Kao što vidite došli smo do šestog dijela tog ciklusa – Materijali.


Svi znamo da su naše flaute rađene od legura (srebra, zlata, platine), i ponekad drva, no koji točno materijali se koriste i zašto, što čine za zvuk i projekciju zvuka… - većinom i ne razmišljamo puno o tome. No dobro je znati te stvari kako bi mogli kontrolirati svoj instrument, kako bi se gurali da dođemo do granica instrumenta i samih sebe, kako bi svirali onako kako želimo i najbolje što možemo.


Do literature o tome od kojih materijala se flauta radi i kako, nije baš lako doći, sve što sam tu napisala, napisala sam uz pomoć Yamaha priručnika za odabir instrumenta (link na stranicu: Flute - Musical Instrument Guide - Yamaha Corporation), no upotpunila sam malo s kratkim tekstovima na blogu Flute Builder koji sam nedavno pronašla. Naravno ta tema ima jako puno prostora za istraživanje i nadam se da ćemo jednog dana skupa doći do još nekih novih informacija.


No da ne duljim previše tekst, idemo u nova saznanja (ili pak stara, no pomalo osvježena):


Flaute su izrađene od materijala kao što su bakar-nikl, srebro, zlato i grenadila (vrsta drva). Svaki od ovih materijala proizvodi različite karakteristike zvuka. Čak i kod flauta izrađenih od istog materijala, kvaliteta zvuka i boja variraju ovisno o debljini materijala. Kombinacija kvalitete materijala i debljine tijela važan je faktor u određivanju karakteristika instrumenta.


Bakar-nikal

·       Standardna debljina materijala (0,4 mm)

Bakar-nikal (legura bakra i nikla) je izdržljiv i daje čist odgovor. Flaute od bakra i nikla karakterizira njihova dobro uravnotežena kvaliteta zvuka i jasan ton u bilo kojem registru.


*jako dobar tekst o flautama rađenim od legure bakra-nikla: Flute Builder: The Missing Ingredient in Nickel Silver (Powell flute; By Steven A. Wasser, President, Verne Q. Powell Flutes),


Srebro

Theobald Boehm, koji je rafinirao flautu u devetnaestom stoljeću, odabrao je srebro kao svoj izborni materijal i usvojio ga za izradu flauta. Kaže se da srebro proizvodi zvuk "najsličniji flauti".

·       Standardna debljina materijala (0,38 mm)

Karakteriziran bogatom i toplom bojom koja se dobro prenosi, zvuk ovih instrumenata proširit će se u svaki kutak koncertne dvorane.

·       Lagani modeli debljine materijala (0,35 mm)

Zadržavaju bogatu boju koja karakterizira srebrne flaute, imaju izvrsnu rezonanciju i dopuštaju neograničenu varijaciju boje.

·       Debljina stijenke teških modela (0,43 mm)

Karakterizira ih duboka, tamna boja i činjenica da rezonancija instrumenta vjerno odražava snagu instrumentalista.


*mali tekst o srebru i tretiranju srebra pri izradi insrumenta: Flute Builder : Search results for silver flutes (Powell flutes; By Steven A. Wasser, President, Verne Q. Powell Flutes)


Zlato

Zlato flauti daje poseban sjaj, a sjajni ton zlatne flaute ima nepogrešiv, dalekosežan zvuk, čak i kada se instrument svira pianissimo.

·       Standardna debljina materijala (0,3 mm)

Ova debljina proizvodi najuravnoteženiju rezonanciju. Nevjerojatno sjajan i iskričav ton daje slobodu mašti flautista.

·       Debljina stijenke za teške modele (0,35 mm)

Pružaju veći otpor, reagiraju na snagu izvođača i stvaraju jaku rezonanciju s još većom nosivosti.

·       Debljina stijenke utega Bijou-merveille (0,28 mm) (handmade flaute)

Ova debljina lima je posebno razvijena za Bijou-merveille flautu. Nešto tanja cijev proširuje paletu tonova, proizvodeći bogatu i živopisnu rezonancu.


*link na pojašnjenje o zlatnim flautama i kako ih "ocjeniti": Flute Builder: The Gold in a Gold Flute (Powell flutes; By Steven A. Wasser, President, Verne Q. Powell Flutes)


Drvo (Grenadila)

Grenadila je izuzetno čvrsto drvo, koje je dovoljno teško da potone u vodi i koje se od davnina koristi u proizvodnji glazbenih instrumenata.

·       Standardna debljina materijala (3 mm)

Mekana, topla boja zvuka zahvaljujući drvu istovremeno je zadivljujuća za slušatelja i zadovoljavajuća za instrumentalista. Koristeći tanku cijev izrađenu od drva, Yamaha je uspjela dobiti istu izražajnu snagu koja je vidljiva u suvremenoj flauti.


*još jedan da zaokružimo sve tipove materijala; tekst o drvenim flautama: Flute Builder: Wooden Flute (Powell flutes)


Čisto da napomenem, svaki proizvođač i majstor flauta mijenja mjere koje koristi pri proizvodnji i ovo je tekst koji je napisan informativno kako bi točno znali koji materijali se koriste pri izradi, te koje karakteristike svaka od tih flauta ima.

Nakon ovog teksta ostavljam vam na pitanje, koji flautu vi svirate (svi znamo pogledati model i vidjeti u specifikacijama od čega je rađena)? Prepoznajte karakteristike svog instrumenta, istražujte granice i igrajte se s bojama. Usputno, pogledajte malo svoje instrumente, pogledajte što i kako se spaja i poklapa, razmislite zašto je flauta složena tako kako je.


*mala najava: uskoro nam stiže još jedan vrhunski intervju na vezanu temu… no „o tom, po tom“.


To bi bilo sve od mene za danas,

Do sljedećeg čitanja,

Ugodan dan i sretno vježbanje,

Vaša

LB


Malo divne glazbe i materijala za poslušati različite tipove flaute:


kao i jedna divna snimka CPE Bach: Sonata in A minor for flute solo (Wq.132) na baroknoj flauti u izvedbi Georgie Browne, koju nisam mogla odoljeti, a da ne podijelim s vama: (15) Georgia Browne - CPE Bach / Sonata in A minor for flute solo (Wq.132) - YouTube.


 

16 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page