top of page
  • Writer's picturebfluteblog

O flauti V (Izrada instrumenta)

Updated: Dec 26, 2023



Dobar dan dragi kolege flautisti i svi oni koji se tako osjećaju.

 

Današnji post nam je baziran na, meni jako zanimljivoj temi, izradi naših divnih flauta.

Mala napomena o samoj izradi instrumenta. U razgovoru s kolegama i graditeljima instrumenata saznala sam da svaki graditelj ili tvrtka imaju neke „trikove u rukavu“ po čemu se njihov instrument razlikuje od drugih. Takve informacije često nisu dostupne javnosti, te se čuvaju kao tajna, koju zna tek nekolicina majstora. No ipak postoji dio informacija i postupaka koji su generalni kod proizvodnje flaute i samim time dostupni javnosti. Također moram napomenuti kako sam ja ovaj tekst bazirala na informacijama koje sam pronašla na stranicama Yamahe (inače i mojoj prvoj flauti - 372), ako vas zanima točno gdje, javite mi se i proslijedim vam link. Već poznata po svojoj rečenici, da ne duljim krenimo u svijet izrade flaute.

Počinjemo najprije od glave flate, pa se „spuštamo“ na tijelo i na kraju na nogu flaute.


Proizvodnja „head-joint“-a


Proces izrade flaute započinje odabirom listova (velikih dimezija) materijala od kojih će flauta biti izgrađena. Srebro, zlato ili kod početničkih modela legure s primjesama nikla, obrađuju se pod određenim temperaturama i kemijskim procesima koji rezultiraju izradom cijele cijevi instumenta (glava, noga, tijelo).

Površina materijala se zagladi brusnim papirom i polira krpicom za poliranja. Zatim se proizvodi cijev visoke preciznosti, čije su dimenzije već predodređene u specifikacijama za svaku flautu. Ovaj proces je ključan za određivanje boje i tonske visine flaute. Zatim se usna ploča tvrdo lemi na ambažurnu rupu koja je prethodno ostavljena za nju. Nakon toga slijedi „Undercut“, tj. otvor za udubljenje ambažurne rupe koji je podrezan za postizanje prirodnog kuta puhanja koji donosi glavne karaketirstike samog tona flaute. Naime, glava flaute je „motor“ instrumenta koji donosi karakter, veću ili manju regulaciju volumena tona, dinamičkih granica te artikulacijskih sposobnosti. Proces se izvodi ručno na visokokvalitetnim, ručno izrađenim modelima. Ovisno od kojeg materijala je izrađena flauta, na kraju se radi „plating“. Ako je flauta izrađena od srebra ili zlata, ovaj proces izostaje. Ako se drugi materijali prekrivaju zlatom ili srebrom, glava flaute je uronjena u otopinu za oblaganje („plating solution“).


Proizvodnja tijela flaute


Najprije se izvlače tonske rupe (16 ili 17 (h noga) rupa;), koje mogu biti zavarene (nadodavanje metala na već postojanu tubu) ili izvučene iz samog tijela flaute. Rubovi se uvijaju, dok se tonske rupe oblikuju sve do mikronske preciznosti. Kako bi mogli zatvarati te tonske rupe izrađuju se klapne. No da bi te klapne mogle biti pričvršćene na flautu moraju se proizvesti i zalemiti stupovi koji drže cijeli mehanizam flaute. Oni ne bi bili mogući bez postolja na koji se hladno leme na samo tijelo flaute. Nakon toga se stupovima radi rupa kroz koju će prolaziti osovina. Strane stupova su ravno rezane kako bi se mehanizam klapni mogao umetnuti. Zadnji korak kod proizvodnje tijela je „platin solution“ koji je opisan u proizvodnji glave flaute.

Sada dolazimo do proizvodnje klapni i jastučića. Prvo slijedi prešanje i kovanje klapni, tako da se klapne formiraju spljoštavanjem sastavnog materijala pod velikim pritiskom kako bi se povećala njihova čvrstoća. Nakon toga rade se rupe u „pipes“ (cijevima) klapni tako da osovina može proći kroz njih. Osivina, u kombinaciji s oprugama, sudjeluje u mogućnosti brzog podizanja i spuštanja klapni. Zatim, kao i glava i tijelo flaute, sve se uranja u otopine ako ju u pitanju posrebrenje ili pozlaćivanje. Čisti materijal se elektolizom stabilizira na optimalno stanje. Na kraju slijedi „padding“ tj. postavljane jastučića koje majstor, nakon godina iskustva stavlja ručno. Postoje različiti tipovi jastučića, izrađeni od različitih materijala. No svima je zajedičko da su sastavljeni od baze, filca (unutrašnjeg materija) i kože kojom su presvučeni. Sam jastučić uz glavu flaute najviše pridonosi karakeristikama zvuka.


Proizvodnja noge flaute

Mislim da je jasno, da tijelo flaute i noga flaute imaju isti proces nastajanja, pa je suvišno opisivati isti.


Završna faza proizvodnje flaute - sastavljanje i usavršavanje


Tipke s jastučićima pričvršćenim na njih probno se postavljaju na tijelo kako bi se provjerilo pomiču li se glatko i postojano. Glava i noga flaute zatim se postavljaju na ispitno sastavljeno tijelo. Zatim se flauta sprema u prostoriji u kojoj se održava određena temperatura i vlažnost, kako bi se flauta, tipke, jastučići i tonski otvori mogli aklimatizirati. Poslije određenog „seasoning“ perioda, rade se fina podešavanja kuta i razmaka komponenti (stupovi, tipke i jastučići), kako bi se osiguralo sa su pravilno i sigurno pričvršćeni.

Nezaobilazni dio je testiranje, gdje se provodi rigorozna funkcionalna inspekcija kako bi se testirao zvuk instrumenta, čistoća sklae, kvaliteta zvuka, visina i sposobnost sviranja. Posljednji dio je poliranje, nakon čega je flauta spremna za „shipping“ do novog flautista.

 

Nadam se da ste uživali u današnjem postu i da ste nešto novo naučili, ili barem osvježili već postojano znanje. Sada bi vam vaše flautice trebale biti malo jasnije, i sada bi trebali razumjeti zašto je bitno brinuti se o svom instrumentu (tema za neki drugi put). Ako vas zanima nešto više, pretplatite se na našu stranicu kako bi mogli pratiti nove postove, javite nam se na bilo koju od društvenih mreža ili pak utonite sami u svoje istraživanje (u slučaju poteškoća oko traženja literature, javite nam se). U svakom slučaju, proučite svoje instrumente, pazite na njih i sretno vježbanje.


Do sljedećeg puta,

Vaše,

LB i VT

27 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page