top of page
  • Writer's picturebfluteblog

Ideja i izvedba

Dragi flautisti i svi ostali koji čitaju ovaj post.


Neki od vas već znaju mene i cijelu ideju i povijest ovog projekta. Možda ste već negdje čuli za mene i ideju, no evo i služeno predstavljanje.


Zovem se Lucija i studentica sam flaute. Dolazim iz malog grada i cijeli život sam okružena glazbom. Od malih nogu "sviram" nekoliko instrumenata (sviram je pod navodnicima jer ih sviram iz čistog užitka, i nije me puno briga kako zvučim), pjevala sam u zborovima i pjevam doma. Čisto uživam u glazbi, i kao što se može zaključiti po mom izboru studija, želim se baviti istom do kada god budem mogla. Flauta me pronašla slučajno, zahvaljujući jednoj nasmijanoj profesorici u mojoj lokalnoj glazbenoj školi (hvala profka :D), no prerasla je u jednu veliku ljubav. No da ne duljim o sebi previše idemo na B-Flute.


Naime ideja projekta je proizašla iz osobnog srednjoškolskog i akademskog iskustva. Kroz godine školovanja naišla sam na neka pitanja koja su me zanimala, no često nisam nalazila odgovor ili ako bi ga pronašla ne bi bio potpun. Iz toga razloga sam se odlučila na pokretanje projekta, uz pomoć Andree "Fluterscooter" Fisher i njezinog mentorstva, kojem je zadaća pomoći mladim (i onim malo iskusnijim) flautistima i onima koji se tako osjećaju da malo lakše dođu do odgovora koji ih zanimaju (mehanika instrumenta, povijest instrumenta...). Kao i da, mladim i malo iskusnijim pedagozima, pomogne u "bijegu" iz standardnih repertoara i vježbenica koje smo svi svirali kroz svoje školovanje, dok vani postoji još nebrojeno zanimljivih vježbenica koji bi promijenili rutinu, i pomogli nastavnicima da ne dođu do zasićenja u relativno kratkom roku.


Također osim tog blog dijela, postoji i komercijalni dio koji također ima svoju svrhu. Pripadam generaciji, sada mladih ljudi, koji (većinom) nemaju pojma o klasičnoj glazbi i o velikim ljudima i djelima koji su postojali i koji su napisani. U razgovoru s vršnjacima, često bih se naljutila na naš školski sistem i njegove nedostatke jer bih shvatila da (npr.) visoko obrazovani čovjek, diplomirani građevinar, ne zna tko je bio Johann Sebastian Bach (iznenađujuće, no scena iz života; a o tome da su poslušali neko njegovo djelo... malo vjerojatno), a kamoli netko kao npr. Maurice Ravel. Pa sam iz tog razloga odlučila pokrenuti projekt izrade dizajna sa pomalo humorističnim prikazima velikih skladatelja kako bi pokušala, makar u svom krugu prijatelja i kolega demistificirati klasičnu glazbu i približiti je i "laicima". Moram također napomenuti da su neki dizajni rađeni od strane internacionalnih umjetnika, no neki su rađeni od strane kolega na likovnim akademijama (ili srednjim školama) "u lokalu", u Hrvatskoj.


Već nekoliko mjeseci radim mala istraživanja na utjecaj tih slika i hoće li probuditi interes, te vam mora priznati da je odgovor ogroman i jako dobro prihvaćen. Cilj samih dizajna je da vizualno zainteresiraju nekoga tko će, nadam se, poslušati makar jednu skladbu od tog skladatelja i možda malo pročitati o istom. Tim činom ja sam ispunila svoju zadaću.

Također radim i mala istraživanja o temama koje pišem i istražujem, i stvarno mogu reći da mi je drago da nisam sama u potrazi za odgovorima i da se iskreno nadam da će ovaj blog barem malo olakšati tu potragu onima koji tek počinju.


Eto to bi bila ideja i izvedba koja stoji iza projekta B-Flute.


Mala stvar koja bi vam olakšala potragu za postovima, a meni bi dala dodatni poticaj u pisanju i istraživanju je, pogodili ste, pretplata na sami blog, kao i svaki "follow" na društvenim mrežama.


Ako vas nešto zanima, ili pak imate neku interesantnu literaturu, samo mi se morate javiti putem maila ili na društvenim mrežama.


Hvala vam na čitanju, i na podršci,

do čitanja sljedećeg posta,

sretno vježbanje,

vaša LB






115 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page