top of page
  • Writer's picturebfluteblog

De la Sonorite

Updated: Dec 26, 2023




Dragi moji flautisti,


evo jedan post za poticanje motivacije kroz ostatak tjedna.


Naime, danas pričamo o tonskim vježbama.

Svi imamo svoje i vježbe i tehnike za održavanje velikog i lijepog tona, i divno je čuti različite varijante nekoliko istih vježbi (izdržavanje dugih tonova, alikvote, wistle tones, izdržavanje tonova uz dinamičke promjene...), te je zanimljivo kako iako imaju istu svrhu ne odgovaraju svima sve.

Evo proces kako ja odrađujem svoju "higijenu".

Naime, profesor me uputio na jednog od velikana i njegove vježbe. Naravno riječ je o Marcel Moyseu. Jednog dana ćemo posvetiti objavu samo njemu, no za sada samo kratke informacije.


Marcel Moyse



Francuski flautist, rođen 1889. godine u Saint Amour, Francuska. Glazbeno obrazovanje stječe u Parizu. Kroz svoje godine školovanja radio je s Paul Taffanel-om, Phillippe Gaubert-om, Adolphe Hennebains-om i drugima. Bio je solist u Opera-Comique u Parizu od 1913.-1938. Za to vrijeme je bio na turnejama po cijelom svijetu. Osim solista, bio je profesor flaute i skladatelj. Jedan je od najutjecajnijih predstavnika francuske škole sviranja flaute.

Osim bogatog opusa koji je ostavio, metodika, skladbi, vježbi, eseja i dr. Ostavio je putokaz prema predivnom tonu; svima jako poznate vježbe De la Sonorite.


Sami autor na početku napominje kako je jako bitno shvatiti da nije moguće očekivati samo od ovih vježbi da će dobiti predivan ton. Kako je potrebna ustrajnost i metodičnost u vježbanju kako bi izvukli najviše iz vježbi.


Zbirka je podijeljena u 5 dijelova:

1. dio se bavi homogenosti i bojom svakog tona kroz sve registre

2. dio se bavi mekoćem tona uz dinamički raspon, primarno u prvom registru

3. dio se bavi izgovorom i/ili legatom

4. dio se bavi punoćom tona i dinamičkom rasponom

i 5. dio se bavi korištenjem tog tona na primjerima uz naglasak na interpretacije.


Mislim da je suvišno opisivati što i kako treba kad sve već piše u knjizi, čak na tri jezika. U slučaju da vam trebaju note ili link gdje možete pronaći iste, javite se e mailom ili porukom, no mislim da ih svaki flautist već ima u svojoj fascikli.

No nije suvišno opisati vam moj proces, koji će možda i vama odgovarati.

Moje usviravanje sastoji se od tri dijela, koja se imaju svoj raspored. Više o tom možete dobiti ili tako da mi se javite porukom, ili se strpite neko vrijeme i pratite objave kako vam nebi promakla i ostala objašnjenja.

Ovo je tek prva vježba (zbirka) s kojom započinjem svoje usviravanje, i naravno ima nekoliko verzija, ovisi o ciljevima tog dana i količini vremena koji imam taj dan. Ovdje ćemo pisati o punoj izvedbi.



Metronom, najbolji prijatelj svakog glazbenika, 60bpm, veliki dah i izniman fokus. Prva vježba kao što smo napomenutli bavi se homogenosti i bojama svakog tona, kao i izvježbavanju neprimjetnog prijelaza s jednog tona na drugi. Svaki "slog" se ponavlja dva ili više puta kako bi se izbjegle ii ispravile potencijalne vježbe. Iza svakog "sloga" brzi, ali duboki dah. Vježba je napisana u varijacijama te postupno pomaže i u razvijanju kondicije. Prvi dio je silazna kromatska ljestvica (za sve varijacije, pratiti u zbirci), po dva, po tri, po pet (...) nota pod istim lukom. Pazim da je svaki ton čist, fokusiran i da je prijelaz s jedne u drugu što glađi (bez čujnih klapni, prestanka puhanja između nota, s fokusom na promjenu registra..) - Med i mlijeko. Drugi dio je identičan samo nije silazna kromatska ljestvica, već uzlazna.

Ta ista prva vježba, kao što možda znate već, ima 4 velike skupine. Koje ja koristim primarno kako bi izbjegla presviravanje i dosadu u usviravanju. Prva ljestvica su pomaci od male sekunde, druga velike, treća male terce, četvrta velike terce. Osim što pomaže ukloniti dosadu, također je jako korisna kako bi razvili bolji legato u skokovima.

Često tu vježbu modificiram i primjenjujem na izrađivanju etida i komada, posebno ako su veliki skokovi, kako bih primjetila promjene koje se dogode u tijelu, u dahu i ambažuri.


Odmah nakon nje, bez spuštanja flaute iz pozicije sviranja krećem na jednu od dvije vježbe (druga i treća u zbirci) ovisno o danu, izmjenjujući ih dnevno. Metronom ostaje na istoj brzini.

Druga vježba je mekoća tona u prvom registru i razvijanje dinamičkog raspona u prvom registru (autor napominje da je moguće svirati i u drugom registru, ako student želi tako). Osobno, ova vježba me uvijek iscrpi do kraja. Cijeli opis vježbe se nalazi u zbirci, kao i kod ostalih. Moj pogled: pokušavam paziti na intonaciju (u počeku sam koristila štimer, no u posljednje vrijeme radim na razvijanju unutrašnjeg sluha tako da tonove slušam prema alikvotama) i na što veći dinamički raspon, kao i uz izdržavanje skupine, no ono što mi predstavlja najveći izazov je upravo izvođenje cresc. i decresc. postepeno bez naglih promjena ili zvučnih skala (u nedostatku bolje riječi ili fraza, nadam se da razumijete). Ukupno je 16 varijacija sa 5 različitih ritmova/slova. Ovu vježbu skoro nije moguće završiti, jer je nebrojeno puno kombinacija koje se mogu iskoristiti.



Treća vježba mi je najdraža u cijelom usviravanju. Attaque et liaison des sons - izgovor i legato tonova. Četiri verzije: prva osminke s osminkim pauzama, koje koristim kako bi poboljšala svoj staccato, druga izgovor prve (pivot note, npr. f2) s decresc. uzlazno i silazno, kromatskim pomakom (npr. f2-fis2, f2-g2, f2-gis2... - f2-e2, f2-es2, f2-d2...), treća je zrcaljena verzija druge, kromatskim pomakom na pivot notu (npr. fis2-f2, g2-f2, gis2-f2... - e2-f2, es2-f2, d2-f2...), te četvrta vježba povezivanja sve tri vježbe u jednu, pod legatom kroz cijeli raspon flaute. Svako drugi dan kada sviram ovu vježbu mijenjam pivot ton (sve je opisano u zbirci). Kroz ovu vježbu radim na sinkronizaciji prstiju, elastici (promjenama registra, otvaranju svih šupljina -sinusna, usna, nosna- koje mi pomažu u rezonanci), uz spomenuti stacc. korisna je i za još izvježbavanja dinamičkih raspona, s izazovom kratkih slogova i kratkog vremena za postepeni decresc.



I to bi zaključilo moje vježbanje De la Sonorite na dnevnoj bazi , četvrtu i petu vježbu, moram priznati nisam puno doživljavala kao takve, jer te vježbe radim u nekim drugim trenutcima (kraća usviravnja) o kojima ćemo neki drugi put. Ukupno mi ovaj dio usviravanja traje od 30-45 minuta, te me savršeno pripremi za ostatak vježbanja.


Nadam se da vam je ovaj post bio zanimljiv, te vas ovim putem potičem da podijelite i svoje sisteme "higijene". U slučaju nečeg nejesnog, pozivam vas da se slobodno javite da sve raščistimo.

Ugodan vam dan i sretno vježbanje,

vaša

LB












49 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page