top of page
  • Writer's picturebfluteblog

Vježbati ili ne vježbati, pitanje je sad...

Dragi flautisti,

trenutno smo u ljetnom periodu i nadam se da ste na praznicima, da ste sretno završili ovu godinu. Današnja tema je vezana uz vježbanje tokom akademskih praznika, zimskih ili ljetnih.

Većina nas, a i s nama naši profesori, često nadobudno krenemo u praznike: "Aha, imam 100 dana, sada ću *umetni primjer*..., svaki dan ću *umetni primjer*...". Svi se uhvatimo dnevnika vježbanja i periodičnog planiranja cijelog programa, uzmemo nove etide, pronađemo nove tehničke ili tonske vježbe, pogledamo nekoliko masterclass-a na internetu, poslušamo sve snimke skladbi koje želimo svirati... I tako nekoliko dana, ili ako ste stvarno uporni možda i koji tjedan, no realna istina je da često posustanemo ili odustanemo (barem govorim iz svog iskustva).

Zašto se to dogodi? Jesmo li lijeni, je li nam dosadno, odgovara li nam program, ili jednostavno - imamo li vremena? Razlozi su brojni, no smatram da jedan od najvećih razloga je to što zaboravimo uzeti pauzu, i odmoriti glavu i mozak od opterećenja koje nam se nakupilo tokom školske godine. Prebrzo krenemo ponovno u duboke analize i ponovna opterećenja na um i tijelo, jer smo u žurbi i smatramo da što prije i bolje pokažemo svoje znanje prema vani, da ćemo postati bolji glazbenici i bolji flautisti.

Moj profesor često ističe važnost kontinuranog vježbanja, no također ističe važnost uzimanja potrebnog odmora od instrumenta. Svi profesori s kojima sam se susrela, ističu iste stvarni, no često predvide ili zanemare samo osobno stanje studenta/učenika (mentalno, zdravstveno, životno...) koje je iznimno važno za samo napredovanje učenika/studenta. Smatram da se to ne događa namjerno, i da privatni život nebi trebao utjecati na poslovni, no ipak često se oba aspekta života pomiješaju i čine to vježbanje malo kompliciranijim.

Još jedna bitna stvar koju ne smijemo zaboraviti je to da, ne vježbamo za ispite, koncerte, natjecanja ili naše profesore, već vježbamo sami za sebe, svojim tempom. Ne smijemo dopustiti da nas vanjski pritisci toliko opterete da prođe neki period u kojem u niti jednom trenutku nismo uzeli svoj instrument kako bi vježbali za sebe, nego za neki od obaveza u školi ili na fakultetu.

Trebamo razumijeti da će nekome za savladavanje nekog problema trebati sati, dok nekome drugom će trebati tjedni. Biti će frustracija, nerviranja, suza i trenutaka slabosti. No to i je ljepota sviranja, istražianja muzike, samog sebe i svog instrumenta. Pronaći svoj stil vježbanja, vježbe koje vam odgovaraju ili način na koji vremenski rasporedite vrijeme vježbanja ili jednostavno žongliranje života s obrazovanjem često predstavlja malu prepreku. Iz razloga što, nešto što meni odgovara, ne odgovara vama ili mom profesoru. Uz metodu pokušaja i pogreški, slušanja savjeta svojih profesora, no i samostalnog istraživanja polako se dođe do "prave rutine" vježbanja. Kada pronađete pravu rutinu osnovne "higijene" vježbanja, i nju svakodnevno prakticirate, onda ostali problemi u skladbama ili etidama neće biti toliki problem, iz razloga što ćete ih navježbati u samoj "tehnici". Uzet ću sebi za pravo dati vam savjet kao "obični" student. Kada naiđem na problem koji ne mogu riješiti, naravno nakon što se iznerviram oko svoje "nesposobnosti" (svi mi imamo tog malog perfekcionista u nama, kojeg je ponekad prijekopotrebno ignorirati), zamislim da dotični problem moram objasniti ili mladoj sebi ili nekom od mojih budućih učenika. Nježno, sa strpljenjem sistematiziram proces i radim notu po notu, motiv po motiv itd. Isprobavam razlilčite tehnike sviranja, artikulacija, fraziranja, tempa... i pri tome zapisujem što sam radila i kako sam radila (da budem iskrena, u početku zapisujem, a kasnije to postepeno padne u drugi plan).

No da ne duljim previše: pokušajte biti strpljivi sami prema sebi, dajte si odmora i nježnosti, slušajte svoje tijelo i pazite na svoj um, spavajte, slušajte različite vrste glazbe, istražujte i zabavite se. Zašto ovdje nije napisano "Vježbajte svaki dan!"? Iz razloga što je primarno da ste VI kao vi dobro i sigurni u sebe i svoju okolinu (ako i niste, polako, radite na sebi i sve će sjesti na svoje mjesto), jer samo tako ćete zapravo postati najbolja verzija samih sebe, a time i najbolja verzija glazbenika koji možete postati.

Sretno i zabavno ljeto, vaša LB <3

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Dragi flautisti/ce i drugi kolege, današnja tema bavi se mehanizmom flaute i svime što spada pod isto. Da ne duljim previše krenimo. Struktura i dijelovi flaute Flauta kao instrument napravljena je od

Dragi flautisti, današnja tema nam je svima jako dobro poznata i mislim da nisam jedina koja nailazi na poteškoće s istim. Kao što možete naslutiti iz naslova, riječ je o balansiranju života i vježban

bottom of page